Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
16.9.2011, Jana Bártová, fejeton
Slýcháme to odmalička. Vzdělání je důležité. A tak navštěvujeme různé školy a kurzy ve snaze naučit se co nejvíce pro život. Vzdělávání často bývá předpokladem úspěchu našich koníčků. Jak je to tedy s focením? Vyžaduje formální vzdělání nebo spíš talent?
FotoZemek (919) | 16.9.201114:15
Můj názor na tuto otázku je asi obsažený v nadpisu.
Ano Jani, souhlasím s vámi v tom, že většina workshopů slouží k tomu aby tahaly z lidí peníze.
Naučit se jde technika, to ano, to je jasné. I když dodneška nevím na co je polovička čudlíčků na mojí mašině.
Ale naučit se cítit, předvídat vývoj situace, nebo, navazovat kontakt s modelem, no nevím, fakt nevím.
To, je podle mne daleko důležitější než nějaké čudlíčky.
Ještě je tu taková ta ošemetná věc a to je tzv. šestý smysl. Prostě něco uděláte a ono je to ono. Kolikrát jeden ani neví, proč to zmáčkl, ale je to tam, je to tam a stisknout tu spoušť o setinu dřív, nebo později, už by to tam nebylo, ano bylo, ale nebylo by to ono.
ZF
Tak a teď babo raď, jak se chcete naučit štěstí, cit, náhodu.
Odpovědět2  0
coulomb (55) | 16.9.201112:34
V počítačovém časopise jsem za křížovku vyhrál poukázku na kurzy u jedné brněnské firmy v ceně 3000Kč. Přihlásil jsem se na kurz Makrofotografie a na kurz Nejčastější chyby při fotografování. Většina účastníků, spíše účastnic byly dámy, které to měly jako rekvalifikaci zaplacenou pravděpodobě Úřadem práce. Pouze v kurzu Makrofotografie jsem se dozvěděl něco o nejnovějších objektivech a jinak nic nového. V tom druhém už vůbec nic. Kdybych to měl platit byl bych docela naštvaný. Ještě mám u nich k dobru 800, které ale nemám za co vybrat. Stále mi posílají nabídky na další kurzy, ale nemám už k nim důvěru. Myslím, že místo kurzů je lepší zkušený kamarád, nebo jako u mne tatínek, který mě do focení zasvětil od mých asi 12 let. Jinak metoda omylů a pokusů. Když už nás to nestojí peníze za drahé filmy a vyvolání. Přeji všem dobré světlo a pěkný víkend.
Odpovědět0  0
Petr Tlasek | 16.9.201111:13
Ja myslim ze mi to tu nahodou slusi... tuto masinku mam jeste dodnes a dokonce predelanou.. pouzivam i hranol od pentaconu :­-­) ale jo to byly casy a jeste budou... jeste ji oprasim a bude znovu v terenu :­-)
Odpovědět1  0
Pavel Olivík (1765) | 16.9.201110:22
Moc pěkný článek,tohle by si mělo přečíst hodně náruživých fotografů,opravdu to má něco do sebe...Budu se těšit na další počteníčko...
Odpovědět0  0
Rimmerak (260) | 16.9.201110:40
Odpovím na poslední otázku. Já se učil fotit sám, jako jsem se sám učil sestavovat a opravovat počítače. Prostě samostudium, už od nějakých 10 let. Stejně jsem se učil od 13 let jezdit na motorce. V autoškole jsem už jen vozil instruktora, který řek, že to vypadá, jak když jezdím už léta. Tak sem mu řek, že sem z vesnice a hned mu to bylo jasný, že na tom nesedím poprvý.
Jelikož mám přirozený odpor k různým sezením, instruktážím, školením atd. tak mi ani nic jiného, než si vše sám vyzkoušet nezbylo. V digitální fotografii to ani nic nestojí, takže proč to nezkusit?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.